Apportering

Idag har jag och Ozzy tränat lite här hemma. Först var vi ute på gårdsplanen och tränade. Lite vänstersvängar och ställande. Han var mycket arbetsvillig och glad. Sedan blev det ju lite HTM oxå. Jag vet inte riktigt hur jag skall få ihop ett bra program men det är ju inte så viktigt för mig utan att jag skall ha nerverna under kontroll på tävlingen är det viktigaste.
Sedan gick vi in och tränade lite apportering. Ozzy tar bocken när jag håller den i handen men han vägrar plocka upp den från golvet. Idag klickade jag honom och tillslut räckte det att jag höll handen på bocken så plockade han upp den. Denna annars så glada och positiva hund har någon slags psykologisk låsning när det gäller att plocka upp bocken från golvet eller marken men vi skall komma över den.
Idag kom bilderna från undervattensfotograferingen. Här kommer en bild på familjen.
Kanske inte så förmånlig men ändå!!! Flera fina och flera roliga bilder blev det!

Ozzy har varit på egna äventyr!

Idag var det dags för den andra rallylydnadstävlingen för Ozzy. Jag arbetade på Liseberg och Ulrika tävlade.

Men först tävlade mamma med Alice. De fick 68 poäng vilket inte är så illa. Det var tydligen en sträng domare och Alice var inte riktigt på hugget.

I grupp två hade Ulrika 2 starter, Tina 2 starter och Kerstin 1 start. Av 23 starter placerade sig "våra hundar" i följande ordning
1:a Lizzie och Tina med 99 poäng! Ett stort grattis till er.
2:a Kerstin och Rufus med 95 poäng! Grattis till er med så klart.
4:a Diva och Ulrika med 94 poäng! Tänk att den "lilla" hunden är så duktig. Hon har precis fyllt ett år!
5:a Piglet men jag vet inte med vilka poäng. Grattis ändå.
9:a Ozzy med 76 poäng. Han var dagens joker. Vi måste verkligen träna vänstersvängar då de flesta nerdragen handlade om trängningar i vänstersvängar.

Detta innebär att Lizzie och Rufus nu är klar för nästa klass och att Ozzy bara har ett uppflyttningspoäng kvar! Heja er.

Nu skall jag gå och lägga mig (efter det att lillpojken kommit hem) för att studsa upp i morgon och åka till Liseberg.

Igår var vi på inomhusträning

Igår åkte vi upp ett helt litet hundgäng till en inomhuslokal för att träna. Vi började med en platsliggning (Mamma hade inte kommit ännu så Alice fick inte vara med).
Det klarade hundarna av galant. Sedan var det dags för lite fri träning.

Tina och Piglet tränade apport (bland annat).
Mamma och Alice tränade kontaktövningar, jag och ozzy freestylade oss (eller skall man säga HTMade oss?).
Kerstin och hennes båda hundar tränade rallylydnad.
Diva passade på att träna in sitt rätta element - djävulsmördarhunden!
Hon kan allt vara väldigt duktig oxå. Speciellt med tanke på att hon bara är ett år och att fyra av hennes bästa polare var med!
Tina och Lizzie tränade rallylydnad.
Diva och Ozzy avslutade med lite mördarlek!

De övriga fyra skall vara med på rallylydnadstävling på fredag. Själv skall jag stå på Liseberg. Ulrika skall tävla med Ozzyboy. Jag önskar dem lycka till allehopa!

PS. Vi har faktiskt fantastiska hundar!     DS.


Träning inför HTM

Ja, HTM är ju Heelwork to music vilket innebär flera olika "fotpositioner". Ozzy kan ju fot, brevid (fot på höger sida) och mellan mina ben. Han kan även gå nos mot näsa och nos mot rumpa. Två nya positioner vi skall träna in är att Ozzy skall gå bakom mig på snedden, han skall ha nosen åt vänster och rumpan åt höger, och att han skall gå på snedden framför mig. Det första (bakom mig) har vi börjat träna och han börjar fatta poängen!

Idag har vi (hela familjen utan Ozzy) varit på Liseberg. Vi passade boden som Gunillas djurtillbehör har. Linnea och Matilda fick välja varsin julklapp till Ozzy och Linnea valde ett hundkex för åtta kronor och Matilda en påse med hundkex för 10 kronor. Det märks att de inte fattar något om pengar ännu...
Så här trevligt såg det ut:
Vad vi gjorde där hela familjen??? Ja så här i jultider så kan man ju inte avslöja allt!

Om ni vill handla något till era djur i julklapp så rekomendrar jag er starkt att åka till Gunillas lilla bod. Där finns allt man kan få plats med på 6 kvadratmeter, eller 12 kubikmeter kanske för hon har ju byggt på höjden oxå!

Igår var vi i Ullared!

Igår var jag och Martin i Ullared. Det var naturligtvis juklappar men även kläder åt den stora tjejen som skulle inhandlas. Det är tur att vi har vår ängel (för övrigt min mamma) som passade både barn och hund. Hon skickade en liten film (som är av pissig kvalité) på hundarna när hon var ute och gick. Det ösregnade! Hundarna hade sina regntäcken på sig och var som ni ser glada och lyckliga ändå! Täckena är naturligtvis köpta på Gunillas Djurtillbehör i Gråbo.

http://www.youtube.com/watch?v=gNg78lzcNFE

Hoppas att regnet snart slutar!!!

Föresten... jag har precis anmält Ozzy till en lydnadstävling den 26/12 och HTM på MyDog! Ulrika har lovat att följa med som min lilla snuttefilt!

Lydnadstävling!

Idag bar det av till Marks brukshundsklubb och lydnadstävlingen. Mitt mål för dagen var att Ozzy skulle ligga kvar på platsliggningen, det var för övrigt det enda vi hade övat på.

Vi kom dit och gick en liten promenad. Det blev lottning och det skulle bli två platsliggningar. De som låg i första omgången skulle få köra alla moment innan grupp 2 fick ligga platsliggning. Vi drog nummer 11 och det kändes ok för då kunde vi ju träna platsliggning en gång innan det var skarpt läge. Så när grupp ett gjorde sin platsliggning så la jag Ozzy. Han låg sina 2 minuter och lite till, fick leka med busen och sedan var det in i bilen och ha tråkigt som gällde.
När det började närma sig platsliggningen för mig gick jag och hämtade Ozzy. Vi snabbkissade lite och försökte fokusera. Sedan var det in på plan för att inta vår plats. Brevid oss på ena sidan låg en grå hund och på andra sidan en dobermann... Ozzy kollade in att det inte var Diva men dom där hundarna är ju så roliga och trevliga! Vi la hundarna och lämnade dom. Hunden med nummer 13 följde med sin matte med en gång. Ozzy låg kvar. Dobermannen låg hela tiden men gnällde konstant. Ozzy fick väldigt lång fin svanhals men låg kvar. När tiden var ute och jag gick tillbaka mot honom så lyfte han rumpan i en snygg bugning. Han la sig dock ner i "sträckläga" igen. Han satte sig upp som han skulle och fick betyget 8. Jag var överlycklig!

Bus och sedan in i bilen igen för att sitta där en liten stund. Kissning och sedan fokusering. In på plan kändes det bra. Vi började med linförighet och jag kände själv att det inte var 100. Jag trängde vänster, långsamt sättande och Ozzy växlade position. Efter tempoväxlingen höll jag dessutom på att snubbla över honom då han tog sig framför mig på något sätt. Men han var relativt följsam och jag var nöjd. En 7:a i betyg. Under läggandet nosade han och ville inte sätta sig upp först så där fick vi en 7:a oxå. Inkallningen hade han inte något toppentempo men han gjorde det han skulle och vi fick en 10:a. Ställandet gav en 6:a då jag gav dubbelkommando och han tog några steg. Apporteringen tog han inte apportbocken utan jag satte in den i munnen på honom vilket gav 7,5 poäng. Hopp över hindret gjorde han nog den tokigaste saken jag någon gång har sett. Han satt kvar (dock mycket nosande) gick fram till hindret (nosande) hoppade över det, satte sig två steg framför mig och backade sittande in vid min sida. Inte ens domaren kunde hålla sig för skratt. Det gav 8 poäng. Tandvisningen fixade han med 10 poäng och han fick en 8:a i helhet! JAG ÄR SKITNÖJD! Ozzy är bäst, Ozzy är bäst, Ozzy är bäst! Eller skall det vara: Ozzy är påväg att bli bäst?!
Summa sumarum: 155,5 härliga poäng! Ingen nolla och han låg under platsliggningen. Innan nästa tävling (för det kommer bli fler) skall vi träna annat oxå!

Ett skitstort tack till pt Ulrika som fanns med för mig och Ozzy hela tävlingen. Utan dig hade det inte gått så bra! Tack för att du är en superkompis! 

Nu är det jul igen!

Julmusik, glada människor, renfärder och många fina lampor... det är klart att det är Liseberg jag pratar om! Idag öppnade det och jag var där en stund. I morgon skall jag och Ulrika vara där. Vi hjälper vår polare Gunilla i hennes bod, bara för att det är skoj och för att Gunilla är en cool tjej, och säljer djurartiklar. Jag tog en suddig bild så att alla hittar =)


Spårning.

Nu har vi börjat träna på vår nya karriär: spårning! Jag la ett enkelt rakt spår här utanför på ängen idag. Det var en burk med godis som slut! När jag lagt spåret gick jag in och åt med flickorna, satte dem framför TV:n (jag som aldrig skulle använda den som barnvakt) och plockade fram sele och lina. Ozzy började spåra redan vid dörren! Han tycker verkligen att det är roligt. Här komer en film av hans första spår, det är som vanligt när jag filmar med mobilen en ganska pissig kvalité men jag hoppas på några tips och kommentarer ändå!

http://www.youtube.com/watch?v=T3IqYqbLYsI

Han har aldrig spårat utan blod och klöv innan så jag är väldigt nöjd!

Svar från SKK!

Här kommer svaret från Ulf. Det känns som att han blev lite putt av mitt mail. Det var absolut inte meningen!

Hej,

Det är korrekt att vi har yttrandefrihet i Sverige, men vi har också regler om förtal och ärekränkningar samt i den tryckta världen så måste vi ha ansvariga utgivare som tar ansvar för vad som skrivs.

 

På internet så är friheten mycket större, på gott och ont. Och för att skydda enskilda personer så har vi inom SKK tagit regler som sätter en gräns för hur oförskämd du får vara utan att du måste vara bered att få ta konsekvenserna i båda vad avser tävlandet som inom klubbverksamheten. Det innebär att vi rent konkret aldrig kan hindra dig för att skriva vad du vill, men vi kan stoppa dig från allt deltagande inom hela SKK organisationen. Ungefär på samma sätt som idrotten försöker hålla huliganer borta från matcharenorna.

 

Det är skribentens  tolkning av vad jag sa i intervjun hon hade med mig.

 

Från SKKs sida vill vi ha en Freestyle där alla tycker det är kul att tävla och att man går in i detta med ”good sportmannship” om man har andra tankar så tycker jag att man kan syssla med något annat utanför hundsporten.

 

Ulf


Jag har mailat till SKK!

Hej Ulf.

Jag heter Eleonor och jag har följt det som händer i freestylevärlden lite grann. Jag har några funderingar som jag skulle vilja ha svar på och tänkte att du kanske kan hjälpa mig med det.

Vad är det egentligen som gäller när man har en blogg? Jag trodde att det var yttrandefriheten som gällde och vad jag ha kunnat se i bloggarna så är det ingen som har skrivit något som inte har skett eller poängterat att det är deras egna upplevelse.

Jag har läst det som stod i hundsport och blir lite förvånad när en av de som namnger tävlande "hyllas" som en av de som försöker "ställa allt till rätta". Jag tycker inte att det framgår från reportaget om det är dina tankar eller om det är reportens tankar som skrivs. Borde inte den som skrivit artikeln kollat upp fakta? Det kan mycket väl hända att allt som står där är sant och det säger jag inget om (om det nu inte är ok att skriva om sina egna känslor och intryck i sin privata blogg) men det känns lite tokigt att en av dem som verkligen pekar ut människor i sin blogg genom att namnge dem (jag hade inte förstått vad som hänt under SM innan jag läste den bloggen) får en OK stämpel!

Vad är det som händer egentligen?

 MVH Eleonor Mattsson som har börjat tävla och tänker fortsätta tävla i den underbara hundsporten freestyle!

 PS. Jag tänker även dela med mig av mina tankar och funderingar i min egen blogg (lezedasvastanvind.blogg.se) därav nämner jag inga namn här ovan!


Hur svårt kan det va?

Idag åkte jag och Ozzy och vår pt Ulrika upp till brukshundklubben i Mark där tävlingen skall vara på söndag. Jag hjälpte till att flytta lite Agilityhinder och Ozzy fick sitta i bilen. Sedan var det dags för honom och vi gick en liten kisserunda när han nosade en hel del. Sedan gick vi fram till planen och la busen utanför. Tränade lite kontakt och entrade plan. Jag la honom och gick därifrån. När jag vände mig om var han inte en duktig hund längre. Jag gick tillbaka stirrade honom i hans spanielögon (oavsett vad domaren i Åstorp tyckte) mummlade lite fula ord. Kopplade gick ut från plan. Om från början - kontakt - entrade plan - gick därifrån ... han låg som ett ljus. I varje fall i en och en halv minut. Sedan började han titta sig om och sniffade i luften men han låg. I fyra minuter låg han. När han såg att jag var påväg tillbaka började han nosa i marken men då stannade jag upp och han slutade med en gång. Gissa om han fick leka med busen när vi väl (ganska organiserat) tog oss av plan! Sedan var det bara in i bilen medan jag och Ulrika tog en fika och raka vägen hem. HAN VAR VERKLIGEN DUKTIG IDAG!

När jag och Ulrika pratat lite så kom vi fram till en sak som vi diskuterat innan:Hur svårt kan det vara? Med apellspår alltså!!! Lydnaden är inte lika precis och platsliggningen är klar när tiden är över. Det skall vi börja träna på. Det är ju bara spåret, apporten, hoppet och budföringen som behöver tränas in. Det skall nog gå!!!


Svininfluensan?

Jag som bara har trott att det här med Svininfluensan ett mediauppbåd har kanske åkt på det själv... Jag fick åka och hämta min äldsta dotter i måndags. Hon hade plötsligt fått hög feber på dagis. Vi åkte hem och hon var fruktansvärt varm och yrade. Efter lite medicinering somnade hon. Lilltjejen kom hem och senare på kvällen upptäckte vi att även hon hade feber. Natten blev orolig och den äldsta klagade på huvudvärk. På tisdag morgon var inte jag fräshare precis. Hela dagen gottade vi oss i feber, huvudvärk och hosta. Idag mår vi dock lite bättre så det där med svininfluensan kanske ligger långt borta ändå...

Eftersom jag låg nästan plakat igår så fick Ozzy inte mycket gjort han heller. En fyra minuter lång platsliggning, vilket jag tyckte var väldigt duktigt eftersom han hade såååå mycket spring i kroppen, var det han fick under dagen. Idag mår jag som sagt lite bättre så jag har varit ute och tränat lite kontaktövningar och en platsliggning till. Här kommer tre bilder:
Så här fint låg han i 4 minuter, det bådar ju faktiskt ganska gott inför tävlingen på söndag. Jag har börjat med en ny belöning som Ozzy faktiskt har valt själv under ett träningspass hos polaren Piglet. En snodd som han har dragkamp med.
Ja det var ju inte så lätt att få en bra bild precis, belöningen fungerar mycket bra.
Så ja, nu blev bilden bättre. Han är faktist väldigt duktig min lilla pojk!

Rallylydnadsträning

Idag har vi, jag min mamma och min äldsta dotter, varit i Gråbo på Hundteamet och tränat. Det började med att vi rastade av hundarna och sedan tränade vi på en platsliggning. Ozzy låg ganska ok tills jag började fippla med telefonen, då började han nosa. Måste komma ihåg på Söndag att jag inte får släppa honom med blicken en enda sekund!
Sedan var det dags för lite rallylydnad. Jag gick först med Ozzy och sedan var det Matildas tur. Det har jag spelat in och här kommer en länk:

http://www.youtube.com/watch?v=UnVn6kg5FW0

Visst är hon duktig min "lilla" tjej!? Jag har filmat med min mobil så kvalitén är inte den bästa...
Hon vill verkligen lära sig och kämpar för att det skall bli rätt. Hon glömmer bort att berömma ibland men hon är ju faktiskt bara 5 år! Jag tycker att hon är superduktig.

Utställning i Åstorp

Nu har vi redan hunnit åka ner till Åstorp och tillbaka igen!
Ja, det blev ju inte rikgtigt som vi tänkt oss men vi har haft en trevlig dag och hundarna är nöjda!
Här kommer kritikerna:
Ozzy:
Utmärkt typ. Hanhundshuvud med bra propotioner skalle/nos men jag störs av för ljusa ögon och ett skarpt uttryck. Bra hals och skuldra. Rak överarm. Utmärkt benstomme. Välformad bröstkorg. OK överlinje, men för mycket vinklar bak för mig. Använder sin svans väl. Varm röd färg på kroppen. Skulle velat ha honom lite mera propotionerlig bröstdjup/benlängd. Pga uttrycket inget CK.
Alice:
Mycket god typ - kunde vara lite mera av henne helt igenom. Tikhund med bra längdpropotioner. Skulle vara kraftigare i nos och underkäke. Lite stirrigt uttryck stör mig. Fin nack knöl (?), fin hals. Normalt vinklad fram och bak. Lite trång i fronten. Står väl på sina tassar. Bra bröstkorg. Fin röd färg. Använder sin svans väl. God parallellitet i rörelse. Pga huvud och uttryck priset 2.

Ja, ja...
Jag passade på med en platsläggning för Ozzy och han klarade sig galant speciellt med tanke på att det gick förbi hundar och en av dem muckade lite med honom. Han ville träna mer så jag tränade lite freestylemoves (med godis i handen) och han skötte sig bra. Ägaren till veteranhannen som var med kom fram och tyckte att det såg riktigt bra ut. Hon sa att hon inte får den sortens kontakt med sin pojk. Det var roligt att höra att det man gör är uppskattat!

När vi kom hem gick vi en liten runda och trots kritikerna så var hundarna vid gott mod!
Jag lyckades få dem att sitta stilla en liten stund =).

Jag har hämtat ut championatet idag:
Nu skall det bara köpas en ram och hängas upp på väggen.

Tack igen för det trevliga sällskapet idag! Det var väldigt roligt att du kunde följa med Cecilia!

Nu är det dags att packa igen...

I morgon bär det av mot Åstorp och SSRK´s officiella utställning. Jag skall ha med mig både Ozzy och Alice så det är tur att min kompis Cecilia, som förövrigt är "mamma" till Alice, följer med och hjälper till. Det är inte så många Welshar anmälda, kanske 10 eller så. Men det är bra träning och det brukar vara ett trevligt arrangemange. Dock lite kallt så jag har plockat fram underställ och mössa! Skall passa på att träna platsliggning tänkte jag. Jag har ju anmält Ozzy till en lydnadstävling den 15 nov... Ulrika skall följa med mig som pt! Pirrigt värre...

Snälla, ställ upp för rättvisan!

I den lilla freestylesporten har det hänt konstiga saker...
Nu är det en av de mest framgångsrika tävlingsekipagen som har blivit anmälda till SKK. Detta gör att de inte får vara med och tävla i NM i Danmark till helgen. Eftersom det inte blir något riktigt beslut (skyldig/icke skyldig) förens efter NM är det ett stort misstag (enligt mig) att Frida har blivit portad! Jag vill poängtera att jag vet från en mycket säker källa att det inte handlar om någon form av misskötsel av hundar (vilket jag inte misstänkte heller) eller dyligt utan att det handlar om att en person har vågat ifrågasätta en bedömning. Så snälla ställ upp för Frida och skriv under listan som ni kommer till via länken:

http://www.namninsamling.com/site/get.asp?Frida_till_NM

Om ni vill läsa mer om Frida och hennes hundar finns hennes hemsida på:

http://www.freestylehund.se/

Hoppas att hon får så mycket stöd och stöttning som möjligt!

Många kramar i förhand till er som skriver på, Eleonor.

RSS 2.0